När gjorde ditt företag en meme senast?

08bac510-eb12-4f86-8923-49d9897059ec.png

Sedan mitten av 1990-talet är olika internetfenomen här för att stanna. Från olika forum till nu Facebook, Instagram och Twitter sprids memer som en viral löpeld till miljontals varje dag. 

Vi på Miltton Labs älskar memer så mycket att vi i förra veckan valt att själva starta ett memekonto på Instagram. Snabbt fick vi över 100 nya följare. Du kan själv följa det här

Det senaste internetfenomenet på svenska Facebook är att skapa evenemang om att lära sina djur att göra olika saker. Allt har fullkomligt exploderat senaste dagarna med tiotusentals som ansluter. Allt började i Norge och Danmark men har senaste dagarna spridits till Sverige och fått ett uppsving. 

  • Lär din katt att installera julgransbelysning (länk

  • Lär din katt att bygga socialism (länk

  • Lär din häst att den är en frukt (länk

  • Lär din katt att brygga öl (länk)  

  • Lär din ko att twerka (länk

  • Lär ditt lejon att odla rabarber (länk

  • Lär din hamster att rulla cigaretter (länk

Just nu finns inget kommersiellt syfte eller särskilt riktning mer än ren underhållning. Men ganska snabbt börjar stora varumärken och företag att hitta sitt sätt bidra till samtalet. Belöningen är så klart stor eftersom viralt engagemang stärker affären och så klart varumärket när hundratusentals pratar om dig. Fallhöjden är också stor.

Själv tror jag däremot att framtidens kommunikation helt sker på mottagarnas villkor. Företag måste anpassa sin kommunikation efter samtalet. Allt mer behöver fler bidra till och vara en del av samtalet istället för som förr bara kunna köpa till sig utrymmet att styra hela samtalet med kontroll själv.

Läskigt men sannolikt oundvikligt. 
                                                 
André Assarsson
Medgrundare Miltton Labs